Chrupiące i puszyste kajzerki, którym aż ciężko się oprzeć !
Trochę czasochłonne, ale naprawdę warto na nie poczekać :)
40 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
3 g suszonych drożdży
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
300 g mąki pszennej
3 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru lub miodu
80 ml lekko ciepłej wody
80 ml lekko ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju lnianego (lub innego)
Bułki kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję)
2. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstaw na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże „ruszyły”. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem ) na ok. 12 godzin.
3. Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier lub miód, zaczyn, mleko, wodę i olej, na koniec dodajemy sól.
4. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby podsypać mąką).
5. Gotowe ciasto formujemy w kulę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki.
7. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować ( można też umieścić na dnie piekarnika naczynie żaroodporne z wodą).
9. Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni.
Komentarze