Bułki serowe

4.67 (3 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was fajny przepis na bułeczki z serem żółtym. Ser jest w cieście i na wierzchu bułek.
Dzięki temu, że ser jest w cieście, bułeczki
mają delikatny serowy posmak.
Ser zapieczony na bułkach sprawia, że wierzch bułek przyjemnie chrupie.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g. sera żółtego
    150 g. ciepłego mleka
    100 g. ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    25 g. drożdży
    400 g. mąki pszennej (użyłam typ 550)
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki serowe 1. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

    Wodę i mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 10 minut.
    Następnie wsypać mąkę, sól i połowę utartego sera. Wlać olej i wyrobić robotem,
    lub mikserem z hakami.
    Wyrobione ciasto posypać na wierzchu mąką i nakryć ściereczką.
    Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Bułki serowe 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Będzie się trochę kleić.
    Podzielić ciasto na 8 części.
    Z każdej części uformować bułkę.
    Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
    Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać serem żółtym.
  • Bułki serowe 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 20 -25 minut.
    W zależności od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować