Bułki serowe

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bułki serowe drożdżowe. Mięciutkie, puszyste, domowe. Do tego szklanka gorącego kakao lub mleka i mamy pyszne śniadanie lub kolację.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    500 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki oleju
    6 łyżek cukru
    1 jajko

    Masa serowa
    250 g twarogu
    cukier do smaku
    70 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Bułki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg ugnieść widelcem wraz z roztopionym masłem na gładką masę.

    Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
    Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm.
    Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym plackiem. Na końcu układamy placek, ale góry już nie smarujemy.
    Ugniatamy wszystko dłońmi i wałkujemy całość na prostokąt o grubości 3mm.
    Prostokąt przecinamy na połowę wzdłuż szerszego boku, a następnie kroimy paski o szerokości 5 cm. Zwijamy je w rulony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Czekamy około 10 minut aż wyrosną, smarujemy roztrzepanym żółtkiem każdą bułkę i pieczemy w 180 stopniach C aż bułki będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować