Chleb na zdrowie. Pszenno-żytnio-owsiany z kaszą jaglaną i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Z dodatkiem mega zdrowej kaszy jaglanej. Pyszny!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 1 spory bochenek (forma 28x12cm i wysokość 10, chlebek wyrósł minimalnie ponad):

    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    1,5 szklanki mąki żytniej (u mnie żurkowa)
    1,5 szklanki mąki owsianej (użyłam Melvit)
    2 szklanki wody
    4 łyżeczki suszonych drożdży
    2 łyżeczki soli
    2 szklanki już ugotowanej (na sypko) kaszy jaglanej
    garść ziaren słonecznika (lub innych) do posypania (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na zdrowie. pszenno-żytnio-owsiany z kaszą jaglaną i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, najlepiej mikserem, ewentualnie ręcznie w dużej misce, jest mocno klejące. Kasza jaglana najlepsza z poprzedniego dnia. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Ponownie wyrobić i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z foremki i dopiec przez 10 minut bez niej, aby spód i boki się zrumieniły, można "do góry nogami". Chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk - wtedy jest na pewno dopieczony. Smacznego!

Porady

Jak ugotować kaszę jaglaną? Na 1 szklankę kaszy bierzemy 2,5 szklanki zimnej wody. Umieszczamy razem w garnku i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem z odrobiną soli. Po 10 minutach od momentu zagotowania zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem do wchłonięcia wody. Garnek można owinąć kocem/ręcznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza jaglana Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować