Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne bułki, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    Ciasto:
    2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 kopiasta łyżeczka soli
    2 łyżki ziaren sezamu
    1 jajko
    pół szklanki ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sezam, jajko, sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
  • 4. Następnie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.
  • 5. Gotowe i smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka orkiszowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować