Sernik kakaowy z żurawiną i skórką pomarańczową

  • wyświetlono: 269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sernik na specjalne okazje - zawsze zachwyca :)

  • 80min

Składniki

Składniki na okrągłą formę o średnicy 24cm:

500g serka do serników (już zmielonego, tzw. "wiaderkowego")
5 jajek
2/3 szklanki cukru pudru (w dwóch porcjach po 1/3 szklanki)
1/4 szklanki kakao
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
75g suszonej żurawiny
odrobina wanilii
szczypta soli
po szczypcie suszonego imbiru i gałki muszkatołowej

Na polewę:

200g czekolady
50g masła
garść płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kakaowy z żurawiną i skórką pomarańczową

  • 1. Ser i jajka powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik najlepiej włączyć przed rozpoczęciem przygotowywania masy, aby zdążył się nagrzać do 170 st C. Przygotowujemy sobie tortownicę o średnicy około 24-25 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy miękkim masłem i posypujemy kaszą manną. W misie miksera umieszczamy ser i miksujemy z 1/3 szklanki cukru pudru (drugą część cukru zachowujemy do piany). Dodajemy wanilię i przyprawy oraz kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka po jednym dodajemy do serka i cały czas ucieramy. Na koniec dodajemy skórkę i żurawinę. Białka umieszczamy w osobnej dużej misie, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na niskich obrotach, a gdy piana zacznie gęstnieć, zwiększamy obroty i dodajemy po łyżce cukru pudru. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Do masy serowej dodajemy 1/3 piany i dokładnie lecz delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy znów 1/3 piany i mieszamy, po połączeniu dodajemy ostatnią część piany i bardzo delikatnie mieszamy całość. Masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika. Pieczemy równą godzinę. Studzimy lekko uchylonym piekarniku, a następnie sernik chłodzimy przez noc w lodówce. Ciasto następnego dnia przełożyłam na talerz skórką do dołu, a wierzch (czyli spód) pokryłam polewą ze stopionej w mikrofalówce czekolady z masłem, nakładałam jeszcze ciepłą masę. Posypałam płatkami migdałów. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiŻurawinasernikświętakakaoboże narodzenieskórka pomarańczowa

Komentarze

Podobne przepisy

Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową

Dodane przez: Tapas de Colores

Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową

Kto nie lubi czekolady? Na pewno...

karnawałowe pączusie

Dodane przez: paulinka020591

PĄCZKI KARNAWAŁOWE Z POWIDŁAMI, LUKREM I...

UWIELBIAM TE PĄCZKI SĄ PULCHNE...

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu

Dodane przez: bietka

Sernik z rodzynkami i skórką z cytronu

Smaczny serniczek z rodzynkami...

Babeczki z pomarańczową skórką

Dodane przez: pao77

Babeczki z pomarańczową skórką

Puszyste, rozpływające się w ustach,...

image-1e457y9

Dodane przez: paolineczka

Mini pączusie piernikowe z lukrem i skórką...

Pyszne mini pączusie z dodatkiem...

konkurs_foto

Dodane przez: Neblina36

Racuszki z jabłkami i skórką pomarańczową

Pyszne racuszki, które będą cieszyć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE