Ciasteczka miodowo-imbirowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smakowite ciasteczka naszpikowane pysznymi i zdrowymi drobinkami - otrębami, migdałami, sezamem... Do porannej kawki jak znalazł!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 30 ciasteczek:

    100g bardzo miękkiego masła
    1/2 szklanki płynnego miodu
    125g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki otrąb owsianych
    3 łyżki otrąb żytnich
    3 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżki zarodków pszennych
    2 łyżki sezamu
    4 łyżki drobno posiekanych migdałów
    szczypta soli

Ciasteczka miodowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z miodem, najlepiej przystawką do ubijania piany. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masy maślano-miodowej, mieszamy do połączenia składników. Konsystencja ciasta będzie dość lepka i niezbyt zwarta, ale tak ma być. Lepimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piekłam ciasteczka przez 10 minut w 180 st C, aż stały się złote. Po wystudzeniu na kratce gotowe do spożycia (przed wystudzeniem też ;)). Smacznego!

Porady

Aby łatwiej było formować ciasteczka, można schłodzić ciasto w lodówce przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy