Proste do zrobienia domowe bułki, które nie wymagają wiele pracy. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, i dzięki dodaniu do ciasta masła dość długo zachowują świeżość.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
25 g drożdży
1 jajko L
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sezamu
Bułki pszenne z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki mleka i 3 łyżki mąki, rozmieszać. Tak powstały zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Masło rozpuścić i ostudzić.
Kiedy zaczyn jest gotowy (pojawiły się pęcherzyki powietrza, zwiększył objętość) do zaczynu dodać resztę mleka, mąki, żółtko jajka i sól. Wyrabić do połączenia się składników, a następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrobić. (Ciasto można wyrabiać ręcznie lub końcówką hakową miksera). Następnie odstawić ciasto na przynajmniej 1 h, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić na osiem części i uformować bułeczki. Bułki zostawić na piętnaście minut aby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec ok 20 minut. Smacznego!
Komentarze