Bułki pszenne z sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Proste do zrobienia domowe bułki, które nie wymagają wiele pracy. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, i dzięki dodaniu do ciasta masła dość długo zachowują świeżość.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    250 ml ciepłego mleka
    100 g masła
    25 g drożdży
    1 jajko L
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułki pszenne z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki mleka i 3 łyżki mąki, rozmieszać. Tak powstały zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Masło rozpuścić i ostudzić.
    Kiedy zaczyn jest gotowy (pojawiły się pęcherzyki powietrza, zwiększył objętość) do zaczynu dodać resztę mleka, mąki, żółtko jajka i sól. Wyrabić do połączenia się składników, a następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrobić. (Ciasto można wyrabiać ręcznie lub końcówką hakową miksera). Następnie odstawić ciasto na przynajmniej 1 h, ciasto musi podwoić swoją objętość.
    Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić na osiem części i uformować bułeczki. Bułki zostawić na piętnaście minut aby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec ok 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować