Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki.Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Czego użyłem?
    -250 gram mąki owsianej
    -150 gram mąki pszennej TYP 550
    -100 gram mąki gryczanej
    -łyżeczka cukru
    -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni
    -50 gram drożdży świeżych
    -łyżka oleju rzepakowego
    -trzy duże szczypty soli
    -duża garść posiekanej żurawiny
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem.
    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
    Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki, nacinamy wg uznania i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, posypujemy siemieniem lnianym.
    Przed włożeniem do piekarnika nastawionego na 200 stopni smarujemy bułki mlekiem. Pieczemy 20 minut, zmniejszając temperaturę na 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować