Domowe, aromatyczne pieczywo na co dzień czy od święta... zawsze smakuje wyjątkowo. Dodatek ziemniaków sprawia, że bułki nie wysychają i smakują równie dobrze kolejnego dnia po upieczeniu.
15 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej ( u mnie pół na pół typ 700 i typ 480)
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka ulubionej przyprawy do chleba lub kminku
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżki oleju
200 g sera homogenizowanego naturalnego
3 duże łyżki puree z ziemniaków (z obiadu)
1 jajko
Mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski robota, dodajemy wszystkie suche produkty i mieszamy. W wodzie rozpuszczamy miód i dolewamy ją do mąki. Dodajemy serek homogenizowany, ziemniaki i resztę produktów. Wyrabiamy ciasto aż zacznie ładnie odchodzić od brzegów misy. W razie konieczności podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, po czym dzielimy na 9-12 części i lepimy bułki,
Bułki zostawiamy do ponownego wyrastania na około 15 minut. Przed pieczeniem możemy je posmarować jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem, sezamem ... ulubionymi ziarnami.
Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.
Komentarze