Mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Domowe, aromatyczne pieczywo na co dzień czy od święta... zawsze smakuje wyjątkowo. Dodatek ziemniaków sprawia, że bułki nie wysychają i smakują równie dobrze kolejnego dnia po upieczeniu.

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( u mnie pół na pół typ 700 i typ 480)
    50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    7 g drożdży suchych
    1 łyżeczka ulubionej przyprawy do chleba lub kminku
    1 łyżeczka soli
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka miodu
    1-2 łyżki oleju
    200 g sera homogenizowanego naturalnego
    3 duże łyżki puree z ziemniaków (z obiadu)
    1 jajko

    do smarowania 1 jajko lub mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski robota, dodajemy wszystkie suche produkty i mieszamy. W wodzie rozpuszczamy miód i dolewamy ją do mąki. Dodajemy serek homogenizowany, ziemniaki i resztę produktów. Wyrabiamy ciasto aż zacznie ładnie odchodzić od brzegów misy. W razie konieczności podsypujemy mąką.
    Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, po czym dzielimy na 9-12 części i lepimy bułki,
    Bułki zostawiamy do ponownego wyrastania na około 15 minut. Przed pieczeniem możemy je posmarować jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem, sezamem ... ulubionymi ziarnami.
    Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować