Bułki na hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
2.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, masło, cukier, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Jeśli zbyt miękkie - mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i wałkujemy na około 1,5 cm i wykrawamy kółka średnicy około 8 cm (większy kubek). Krążki umieszczamy na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze, w sporych odległościach od siebie. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
4.Bułeczki przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze