Bułki na hamburgery

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Zamiast kupować, można je zrobić samemu. Będą zdrowsze i smaczniejsze niż te z McDonalda.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 dekagramów
    - drożdże: 10 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 30 gramów
    - masło: 50 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - sezam: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Hamburgery Przystawki

Bułki na hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, masło, cukier, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Jeśli zbyt miękkie - mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i wałkujemy na około 1,5 cm i wykrawamy kółka średnicy około 8 cm (większy kubek). Krążki umieszczamy na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze, w sporych odległościach od siebie. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • 4. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować