Nie ma to jak pyszne i domowe, pachnące i rumiane bułeczki do hamburgerów obowiązkowo posypane białym sezamem bo jakże by inaczej.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 płaska łyżka soli
2 jajka klasa "M"
60 g masła
15 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżki cukru
350 ml letniego mleka
biały sezam do posypania
1 jajko do posmarowania bułek
papier do pieczenia
Domowe bułki do hamburgerów z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej miski daję mąkę, pokruszone drożdże, cukier, sól oraz wbijam 2 jajka. W garnuszku podgrzewam mleko z masłem do momentu jego rozpuszczenia się. Letnie mleko z rozpuszczonym masłem przelewam do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiam ciasto by było elastyczne - jakieś 5-6 min. wyrabiania - zagniatania. Gotowe ciasto zostawiam w misce przykrytej ściereczką na godzinę czasu w ciepłym miejscu by podwoiło swą objętość. Po tym czasie przekładam wyrośnięte ciasto na stolnicę oprószoną mąką i dzielę na 8 części na duże buły lub na 12 na malutkie bułki. Z każdego kawałka formuję okrągłą bułeczkę i kładę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Bułeczki kładę w odstępach i delikatnie spłaszczam rękoma. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
2.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję białym sezamem. Piekę ok 20 - 25 min.na rumiano. Studzę przekładając je na kratkę.
Porady
z przepisu możemy zrobić 8 dużych buł lub 12 małych bułeczek
Komentarze