Bułeczki z twarożkiem, truskawkami i jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamarzyły mi się pachnące owocami drożdżówki z kruszonką... I tak oto powstały te pyszne bułeczki:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - drożdże swieże: 42 gramy
    - miód: 20 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 250 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 75 gramów

    - twarożek: 400 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - truskawki: 300 gramów
    - jagody: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z twarożkiem, truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

  • 2. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.
  • 3. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego twarożek. Ułożyć zamrożone jagody, truskawki układać przekrajane na mniejsze części. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru. Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
    Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować