Drożdżowe bułeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wlewamy trochę ciepłego mleka,
lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki.
Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajem i stopionym masłem.
Wlewamy do mąki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i błyszczące.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je, dzielimy na 16 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczamy, na środku kładziemy łyżeczkę serka, truskawkę, formujemy bułeczkę.
Buły układamy na natłuszczonej formie bądź na papierze do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia
/piekarnik do 50 stopni, wkładam formę przykrytą ściereczką i czekam aż podrosną/.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Posypujemy cukrem trzcinowym lub pudrem.
Najfajniejsze są ciepłe.
Smacznego!
Komentarze