Bułeczki z serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przyrządzenia ciasta. W tym celu należy roztopić masło i wystudzić je. Ciepłe mleko mieszamy z dwoma łyżkami cukru, drożdżami odrobiną mąki. Odstawiamy zaczyn pod przykryciem na około 15 minut.
W tym czasie mamy czas na nadzienie.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy olejek, cukier, masło i żółtko. Wszystko mieszamy.
Gdy zaczyn podrośnie do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy cukier wanilinowy,, zaczyn, jajka i masło..Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Gdy ciasto urośnie należy je rozwałkować na grubość 2 cm. Szklanką wycinamy kółka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy kółka- czekamy około 10 minut aż podrosną. Dnem kieliszka robimy wgłębienie w środkach bułeczek i nakładamy nadzienie. pieczemy 20 minut w 180 stopniach (grzałka dolna i górna- pieczenie tradycyjne).
Komentarze