Bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić, dodać cukier i mąkę, zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki..
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru i połowy letniego mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, resztę mleka, stopione masło, sól. Dokładnie wyrobić ciasto i dostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywać po kawałku i formować bułeczki. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym w mleku jajkiem i posypać kruszonką.
Piec około 25 minut w temperaturze 200 st.C.
Porady
Mleka można dać 1 szklankę wtedy ciasto będzie bardziej zwarte, ale z półtora szklanki mleka są pulchniejsze.
Komentarze