Drożdżówki

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Z tego przepisu który dostałam przed laty od znajomej nauczyłam się piec drożdżówki.

Inka_1
  • 120min

Składniki

1,70 kg mąki
900 ml mleka
10 dkg drożdży
5 jajek
1 szkl. stopionej margaryny
2 op. cukru waniliowego
1 szkl. cukru
zapach waniliowy
2 jajka do smarowania
Nadzienie: marmolada,przesmażone jabłka, owoce miękkie lub masa z twarogu.

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki

  • 1. Mąkę przesiać, ogrzać.Zrobić rozczyn- drożdże rozpuścić ze szklanką ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i tyle mąki aby było gęstości śmietany, odstawić do wyrośnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać mleko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Na końcu dodać margarynę i zapachy. Zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia.W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie zagnieść w odstępach kilkunastominutowych. Wyrośnięte ciasto stopniowo wykładać na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować lekko , podzielić na części i formować dowolne drożdżówki. Ułożyć w odstępach na posmarowanej blaszce, odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem . Piec w temp. 180- 200 st C ok. 25- 30 min. na rumiano.

Porady

Bułeczek wychodzi bardzo dużo więc składniki można podzielić na pół,

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: Jaga85

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem można przygotować...

image-1jrppga

Dodane przez: słodyczka

Śmietanowa drożdżówka

Bardzo wilgotna i puszysta

zakręcona drożdżówka

Dodane przez: benka

Zakręcona drożdżówka

Drożdżowe z cynamonem lub kakao,...

Zakręcona drożdżówka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Zakręcona drożdżówka

Zakręcona drożdżówka to doskonały...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Świeca Urszula

Drożdżówki z serem

Ulubione drożdżówki z serem mojej...

Drożdżówki z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżówki z borówkami

Pyszne, puszyste drożdżówki z borówkami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE