Obwarzanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna alternatywa dla pączków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 4 i 1/2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    3-5 żółtek
    1/4 kostki masła
    1 łyżka oleju
    3-4 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    ew. odrobina alkoholu
    olej do smażenia

Obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać łyżkę mąki i wlać pół szklanki wrzącego mleka, wymieszać. Po ostygnięciu dodać rozpuszczone z cukrem drożdże ,pół szklanki ciepłego mleka, 5 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe mleko,żółtka, sól, i stopniowo mąkę.Wyrabiać ręką ok. 10 min. Dodać rozpuszczone i ostygnięte masło i olej, ew. alkohol.Dalej wyrabiać ok. 10 min. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na ok 0,5 -1 cm wycinać krążki, zostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy