Bułeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bułeczki z kruszonką to doskonały sposób na pyszne i domowe bułki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    3 żółtka
    3 łyżki letniego mleka
    4 dag drożdży
    12 dag masła
    50 dag mąki
    5 dag cukru

    Nadzienie:

    budyń waniliowy
    400 ml mleka
    słoiczek konfitury wiśniowej

    Kruszonka:

    18 dag maki
    10 dag masła
    10 dag cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Kruszonka

Bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka rozprowadzam z mlekiem i drożdżami. Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję masę żółtkową. Wyrabiam ciasto, formuję z niego kulę, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Budyń gotuję na mleku, studzę. Ciasto dzielę na 12 kawałków. Z każdego formuję kulę, lekko ją spłaszczam i robię pośrodku zagłębienie.
  • 3. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem. W zagłębienia kładę po łyżce budyniu i konfitury.
  • 4. Z podanych składników robię kruszonkę, posypuję nią bułeczki.
  • 5. Piekę 25 minut w 190 st. C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować