Maślankowe racuchy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, delikatne i puszyste maślankowe racuchy z jabłkami - idealne na jesienne śniadanie wprost do łóżka!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 jabłka
    10 dag masła
    3 łyżki soku z cytryny
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 szklanka maślanki
    50 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej
    cukier

Maślankowe racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieram, oczyszczam, grubo ścieram i skrapiam sokiem z cytryny. Masło stapiam, studzę. Jajka ucieram z cukrem i solą. Wlewam masło i maślankę oraz wsypuję mąkę przesianą z proszkiem. Dokładam starte jabłka i mieszam mikserem.
  • 2. Łyżką nakładam ciasto na rozgrzaną patelnię. Posypuję cukrem z wanilią, podaję z dżemem jabłkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy