Tarta bezowa z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche ciasto z dużą ilością czerwonej porzeczki pokryte bezą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    30 dag mąki
    10 dag cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    20 dag margaryny

    Nadzienie:

    30 dag czerwonych porzeczek
    3 białka
    15 dag cukru
    3 łyżki wiórków kokosowych

Tarta bezowa z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam z solą, siekam z margaryną. Wbijam żółtka. Zagniatam ciasto, formuję z niego kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczam, wkładam ją ciastem, formując wysoki rant. Piekę 30 minut w 200 st. C.
  • 2. Porzeczki myję, oczyszczam, posypuję mąką ziemniaczaną. Białka ubijam na sztywno, dodaję pod koniec cukier. Masę mieszam z porzeczkami. Wykładam na spód ciasta, posypuję wiórkami kokosowymi i piekę 20 minut w 160 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy