Penne z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Przepis na pyszny i bardzo prosty makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • makaron penne
    2 papryki
    mała cukinia
    10 dag fety w kostkach
    1/4 szklanki oliwy
    3 posiekane ząbki czosnku
    papryczka chili
    łyżeczka oregano

    Pulpeciki:

    35 dag mielonej łopatki
    jajko
    łyżeczka oregano
    łyżka parmezanu
    słodka i ostra papryka
    sól
    pieprz

Penne z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję pulpeciki: mięso mielone mieszam z jajkiem, parmezanem, doprawiam solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Formuję malutkie pulpeciki. Odstawiam do lodówki na godzinę.
  • 2. Cukinię kroję w półplasterki. Na oliwie przesmażam cukinię, dodaję czosnek, posiekaną papryczkę chili, paprykę. Smażę, mieszając 5 minut. Doprawiam oregano i pieprzem.
  • 3. Pulpeciki smażę na oleju. Gotuję makaron, mieszam z warzywami i opcjonalnie z fetą. Obkładam pulpecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy