Bułeczki z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kiedyś od rodziców dostałam cały worek mąki do wypieku chleba. Był to jednak prezent podarowany z zastrzeżeniem : raz na jakiś czas będę musiała dać im upieczone przeze mnie bułeczki lub chleb. Dzisiaj postanowiłam tej obietnicy dotrzymać i upiekłam pyszne i zdrowe bułki kalafiorowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g upieczonego kalafiora curry
    1,5 łyżeczki soli
    450 g mąki pszennej (w tym 1 szklanka mąki chlebowej)
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    30 dag świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki curry

    kalafior curry:

    250 świeżego kalafioru
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. W misce łączymy miód, sos sojowy, curry, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Do małego woreczka wrzucamy kalafior, polewamy zalewą i dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Kalafior podpiekamy ok 30 minut.
  • ciasto 2. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie, oliwę z oliwek, sól i curry. Kalafiora rozdrabniamy i dodajemy do reszty. Całość wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok 3 - 4 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godz.
  • bulki 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy jego część i lepimy z niej bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 - 8 bułeczek. W piekarniku nagrzanym do 200*C pieczemy je ok 17 minut. Bułki długo zachowują swoją świeżość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować