To prosta ale urozmaicona przekąska,świetna alternatywa dla zwykłych bułek
Składniki:
4 małe bułeczki,
200 g mielonego mięsa,
1 duży pomidor,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
100 g ostrego żółtego sera,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula,
50 g masła,
50 ml oleju do smażenia,
1 łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki i tymianku,
sól, pieprz
Smakowite bułeczki z farszem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidora sparz wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulkę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy pomidora oraz przecier. Dusimy razem przez kilka minut.
2.W tym czasie odcinamy z góry każdej bułeczki cienki plasterek, z pozostałej części wydrążamy miąższ. Bułki opiekamy kilka minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku. Wydrążony miąższ mieszamy z mięsem, doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na oleju. Bułki smarujemy od wewnątrz masłem, dodajemy po łyżce sosu pomidorowego i nakładamy do nich masę mięsną. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy potową sera.
3.Bułki zamykamy „czapeczkami", które również smarujemy odrobiną masła oraz posypujemy resztą sera. Wkładamy bułeczki do piekarnika. Możemy je opiekać w temperaturze 180°C przez 5 minut lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić w piekarniku nieco dłużej (15-20 minut). Przed podaniem posypujemy bułeczki posiekanymi ziołami.
Komentarze