Ziołowe bułeczki z farszem

0 (0 ocen)

Bułeczki upiekłam na kolację, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie, doskonale smakują na ciepło i zimno. Mojej rodzinie bardzo smakowały.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki letniej wody
    40 gram świeżych drożdży
    4 łyżki oleju
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka ziół prowansalskich
    Farsz:
    250 gram sera żółtego
    250 gram szynki
    1 papryka czerwona
    0,5 puszki fasoli białej
    0,5 puszki groszku zielonego
    0,5 puszki kukurydzy konserwowej
    Dodatkowo:
    Ketchup pikantny
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przetwory Przekąski

Ziołowe bułeczki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i zioła prowansalskie, wlewamy olej oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ser żółty, szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować