Bułeczki jak pączki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo mięciutkie, słodkie bułeczki pachnące pomarańczami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mleka
    1 szklanka bardzo gestego puree z dyni
    1 jajko
    30 g masła, roztopionego i przestudzonego
    65 g cukru
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cynamonu
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    nadzienie: konfitura cytrynowa, pomarańczowa lub powidła śliwkowe
    rozczyn: łyżka cukru
    20 g świeżych drożdży
    kilka łyżek letniego mleka
    3 łyżki mąki
    lukier: szklanka cukru pudru
    3 łyżki wrzątku
    skórka otarta z jednej pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki jak pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie zaczynamy od rozczynu. Do garnuszka wrzucić drożdże, dodać cukier, zalać letnim mlekiem i rozprowadzić w nim drożdże do rozpuszczenia. Dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, dodać jajo, rozczyn, cynamon, sól, cukier, puree, mleko oraz skórkę z pomarańczy. Wyrabiać chwilę, na końcu dodać roztopione masło. Wyrabiać dalej, aż ciasto będzie elastyczne(dobrze sprawdzają się tutaj haki do wyrabiania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
  • 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na części, każda o wadze ok. 80 g (ok 12-13 bułeczek). Oprószonymi mąką dłońmi formować bułeczki, lekko spłaszczać i nadziewać konfiturą, pamiętając, by dobrze je sklejać. Układać na blaszce wyłożonej papierem, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w temperaturze 180º przez ok. 20 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • 4. Przygotować lukier: do miski wlać wrzątek, dodać cukier puder i skórkę, ucierać do uzyskania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać wody lub cukru pudru.
  • 5. Polukrować lekko ciepłe bułeczki.

Porady

Jeśli puree z dyni będzie zbyt rzadkie, ciasto będzie luźne i trudne w formowaniu. Można je w łatwy sposób przygotować w domu: wystarczy upiec kawałki dyni w piekarniku, a następnie zmiksować na puree. Najlepsza będzie dynia hokkaido, ze względu na małą zawartość wody w miąższu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować