Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Małe bułeczki na 4 kęsy. Idealne na rodzinne śniadanie lub przystawkę.Bułeczki są chrupiące i wyjątkowe w smaku. Wypełnione po brzegi delikatnym twarożkiem ze szczypiorkiem i kawałkiem wędzonego łososia tworzą ucztę dla każdego podniebienia.

Składniki:

  • Zaczyn:
    30g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    200 ml letniej wody
    4 łyżki mąki pszennej
    Bułeczki:
    300 g mąki pszennej
    200 ml letniej wody
    50 g roztopionego masła 82%
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 szczypta ostrej papryki
    1 pęczek posiekanego szczypiorku
    200 g wędzonego łososia
    1 jajko
    Twarożek:
    250 g.chudego twarożku
    4 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    1/2 pęczka posiekanego szczypioru
    100 g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki Przekąski

Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 1. Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , wsypujemy sól oraz cukier , zalewamy wodą.
    dodajemy mąkę pszenną , mieszamy do połączenia się składników.( musi powstać roztwór gęstości kwaśnej śmietany ew. dosypujemy mąki lub dolewamy wody)
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na o 20 min do podwojenia objętości.
  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 2. Bułeczki: Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wlewamy przygotowany roztwór , wodę oraz rozpuszczone masło.
  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 3. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Po tym czasie do ciasta wsypujemy szczypiorek , ponownie wyrabiamy.
  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 4. Z ciasta formujemy gruby wałek , kroimy go 3-4 centymetrowe , ukośne kawałki.
  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 5. Z każdego formujemy okrągły krążek , nacinamy wierzch tworząc krzyżyk.
  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 6. Łososia rwiemy na małe kawałki.
    Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem , w nacięcia wkładamy kawałki łososia.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , odstawiamy na kolejne 20-30 min do podrośnięcia.
    Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Upieczone odstawiamy do ostudzenia.
  • 
Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem 7. Twarożek: Twaróg rozgniatamy widelcem ze śmietaną , cukrem i solą.
    Dodajemy szczypiorek , mieszamy.
    Łososia rwiemy na małe kawałki.
    Bułeczki przekrawamy wzdłuż , na każdą kładziemy łyżkę twarożku oraz kawałki łososia.
    Składamy bułeczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować