bułeczki śniadaniowe bezglutenowe

4.5 (143 ocen)

To były pierwsze bułki bezglutenowe jakie upiekłam, sa naprawdę pyszne. Znikają jeszcze ciepłe ale na następny dzień tez są dobre.

Składniki:

  • 250 g mąki bg (np. Schar mix uniwersalny)
    50 g mąki kukurydzianej
    220 ml wody
    7 g drożdży suszonych
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki śniadaniowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać w letniej wodzie. Suche składniki wsypać do miski, wymieszać a nastepnie dodać rozmieszane drożdże i wodę. Wszystko razem wymieszać, najlepiej mikserem na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie ciasto zagnieść. Aby się nie kleiło zbytnio do stołu posmarowac go olejem. Poroic na 8-10 kawałków i uformować bułeczki. (kuleczki będą bardziej jak kajzerki lub płaskie będa jak ciabaty) odstawić do wyrośnięcia. Piecz w tep 180 C około 30 minut.

Porady

bułeczki można posypac ulubionymi ziarnami słonecznikiem, sezamem, makiem...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować