Bułeczki pszenno-ryżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki, przygotowane z mąki pszennej i ryżowej.
Ciepłe, pachnące masłem, smakują wyśmienicie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g. mąki pszennej
    250g. mąki ryżowej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    50g. rozpuszczonego masła
    250 ml. ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenno-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, sól i cukier.
    Wymieszać.
    Wlać masło oraz mleko.
    Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
    Odstawić na godz do wyrośnięcia ( Ciasto rośnie powoli i nie jest tak puszyste jak na samej mące pszennej)
  • 2. Ciasto ponownie wyrobić, uformować małe bułeczki.
    Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć.
    Pozostawić na kolejne 15 min.
    Piec 30/35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka ryżowa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować