Placki tortilli pszenno-ryżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie placki są trochę twardsze od tych na samej mące pszennej, ale można je przykryć czystą ściereczką i trochę zmiękną. Polecam podawać z ulubionymi dodatkami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki ryżowej
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    6 łyżek oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki tortilli pszenno-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki tylko tak odrobinę, ponieważ będzie nam się przypalać na patelni. Placki wałkujemy bardzo cieniutko. Następnie smażymy na gorące patelni z każdej strony do zrumienienia. Patelnia o średnicy 18 cm.
  • 3. Placki układamy na talerzu, można je przykryć czystą ściereczką, wtedy trochę zmiękną.
  • 4. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk placków. Smażymy na suchej patelni, bez żadnych tłuszczów. Średnica patelni około 18 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować