Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie

4.5 (187 ocen)

Takie świeżo upieczone bułeczki są bardzo smaczne i mięciutkie, idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki pszennej typ.650

    1 szklanka mąki żytniej razowej typ.2000

    1 szklanka płatków jęczmiennych

    0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

    20 gram drożdży

    1 łyżka cukru

    1 płaska łyżka soli

    2 szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy zakwas oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Ciasto zagniatamy, odstawiamy pod przykryciem na godzinę, odgazowujemy, odstawiamy na kolejną godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką. Z ciasta formujemy małe owalne bułeczki, posypujemy płatkami jęczmienia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone układamy na metalowej kratce, pozostawimy do wyrośnięcia.

Porady

Po upieczeniu bułeczki przełóż na kratkę metalową i pozostaw do momentu aż ostygną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować