Przepis na te puszyste, owsiano- pszenne bułeczki zaczerpnęłam z książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Jestem pod wrażeniem ich delikatności! Polecam :)
Składniki:
60 g zmielonych płatków owsianych
20 g miodu
20 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłego mleka 3,2%
15 g świeżych drożdży
320 - 350 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
1 jajko
płatki owsiane do posypania bułek
Bułeczki pszenno-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać zmielone płatki owsiane, miód, masło, sól i 3/4 z 200 ml mleka. Wszystko dobrze wymieszać.
2.W pozostałym mleku rozpuścić drożdże i dodać do wymieszanych wcześniej składników. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po tym czasie umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i uformować z niego około 10-12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 200st.C około 15 minut.
4.Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze