Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie ma to jak świeża bułeczka na śniadanko, do tego domowa konfitura, kawka z mleczkiem i dzień można zacząć!!!!! :)

wedith1
  • 7 porcje
  • Trudny

Składniki

- drożdże: 15 gramów
- cukier: 3 łyżeczki
- mleko: 0.5 szklanki
- mąka: 0.5 szklanki

- żółtka: 2 sztuki
- cukier: 0.25 szklanki
- mąka: 250 gramów
- masło: 25 dekagramów

- mąka: 25 gramów
- cukier: 25 gramów
- margaryna: 25 gramów

- brzoskwinie (waga bez pestek): 70 dekagramów
- rabarbar: 30 dekagramów
- cukier waniliowy: 1 łyżka
- woda: 2 łyżki
- cukier: 0.5 szklanki
- przyprawa do dań słodkich: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą

  • 1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką , odstawic do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozczyn powiniem podwoić objętość.
  • 2. Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Żółtka rozetrzeć z cukrem, wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, ugniatać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Następnie powoli wlać masło i ugniatać, do czasu aż masło całkowicie się "wchłonie". Przyryć miskę ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Rabarbar i brzoskwinie obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do rondelka (1 pokrojoną brzoswkinię odstawić ) , dodać 2 łyżki wody, cukier, dobrze wymieszać, dusić do uzyskania gęstej konsystencji dodać odłożoną 1 brzoskwinię, cukier waniliowy, przyprawę do dań słodkich, dusić do miękkości owoców.
  • 5. Gotowa konfitura powinna być gęsta, a kropla wylana na talerzyk powinna krzepnąć.

    Konfiturę odstawić z ognia. Dwa słoiki (0,25l) sparzyć, wlać konfiturę, zakręcić odstawić do wystudzenia.
  • 6. Gotowe ciasto podzielić na kawałki, formować podłużne bułeczki, wyłożyć na baszce, odstawić.
  • 7. Przygotować kruszonkę: wymieszać margarynę, mąkę i cukier.

    Bułeczki wysmarować jajkiem, posypac kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.
  • 8. Gotowe podawać z domową konfiturą. Pycha!!! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latomąkadrożdżebrzoskwinieRabarbarśniadaniecukiermlekokuchnia polskajesieńkonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki maślane z kruszonką

Dodane przez: renataszozda

Bułki maślane z kruszonką

Pyszne bułki o niezwykłym aromacie...

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

Dodane przez: peggi

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

Oto puszyste, wilgotne i aromatyczne...

Bułki z kruszonką.

Dodane przez: Inka_1

Bułeczki z kruszonką

Przepyszne bułeczki drożdżowe.Źródło-...

Bułeczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślane bułeczki z rodzynkami

Mięciutkie,słodkie i pyszne.

Bułeczki maślane z makiem

Dodane przez: paulina101

Bułeczki maślane z makiem- wyśmienite!!!

Moje bułeczki maślane pachną moim...

Bułeczki maślane

Dodane przez: kuchenny świat

Bułeczki maślane

Zapraszam na maślane bułeczki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE