Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką , odstawic do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozczyn powiniem podwoić objętość.
2.Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
3.Żółtka rozetrzeć z cukrem, wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, ugniatać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Następnie powoli wlać masło i ugniatać, do czasu aż masło całkowicie się "wchłonie". Przyryć miskę ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Rabarbar i brzoskwinie obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do rondelka (1 pokrojoną brzoswkinię odstawić ) , dodać 2 łyżki wody, cukier, dobrze wymieszać, dusić do uzyskania gęstej konsystencji dodać odłożoną 1 brzoskwinię, cukier waniliowy, przyprawę do dań słodkich, dusić do miękkości owoców.
5.Gotowa konfitura powinna być gęsta, a kropla wylana na talerzyk powinna krzepnąć.
Konfiturę odstawić z ognia. Dwa słoiki (0,25l) sparzyć, wlać konfiturę, zakręcić odstawić do wystudzenia.
6.Gotowe ciasto podzielić na kawałki, formować podłużne bułeczki, wyłożyć na baszce, odstawić.
7.Przygotować kruszonkę: wymieszać margarynę, mąkę i cukier.
Bułeczki wysmarować jajkiem, posypac kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.
Komentarze