Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej.
1 godz. 30 min
Składniki:
450 g mąki pszennej
270 ml mleka
30 g drożdży
50 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Maślane bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą i masłem. Drożdże rozrobić z cukrem w 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180*C
Komentarze