Bułeczki jogurtowe z sezamem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle delikatne w smaku.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    230 g jogurtu naturalnego
    16 g proszku do pieczenia
    70 ml oleju rzepakowego
    2 szczypty soli
    łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    odrobina mleka
    odrobina maku, sezamu lub słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Bułeczki jogurtowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść: mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, olej, sól i cukier.
    Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką.
    Odrywać po kawałku i formować.
    Bułeczki w odstępach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na środku każdej bułki zrobić krzyżyk.
    Za pomocą pędzelka posmarować mlekiem i posypać dowolnie: makiem, sezamem lub słonecznikiem.
    Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 min (termoobieg) w temp. 160 stopni do zarumienienia.

Porady

Można również zamiast bułeczek uformować małe chlebki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować