Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką żółtą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Ja przygotowałam na całodzienny wyjazd, dzięki czemu mieliśmy co przegryzać przez drogę ;) polecam także do pracy, szkoły, na uczelnię...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/2 szkl. mąki
    20 g świeżych drożdży
    1 szkl. letniego mleka
    szczypta cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
    1 łyżki śmietany 30%

    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego z indyka
    1 żółta papryka
    2 cebule
    1 pomidor
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    ser żółty
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przekąski

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką żółtą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wdn55k 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem).
  • image-0fshq2q 2. W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy.
  • image-0g1hcln 3. Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania.
  • image-1gp86gb 4. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować