Budyniowy duet bez pieczenia

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Jest to moja wersja napoleonki bez pieczenia. Bardzo lubię to ciasto za to, że szybko się je przygotowuje, jest tanie, proste i nie wymaga pieczenia. Zawsze smakuje gościom i domownikom.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -7 szklanek mleka
    -1 budyń waniliowy
    -1 budyń czekoladowy
    -1 opakowanie (16 g.) cukru wanilinowego
    -2 żółtka
    -1, 5 szklanki cukru
    -1 szklanka mąki
    -3 łyżki masła
    -250 g herbatników
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Napoleonka Herbaty

Budyniowy duet bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 szklanek mleka, masło, cukier, cukier wanilinowy doprowadzamy w garnku do wrzenia.
  • 2. Żółtka, mąkę i 2 szklanki mleka dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy powoli do wrzącej w garnku masy, ciągle mieszając.
  • 3. Połowę masy odlewamy do drugiego garnka. Zagotowujemy masy w obu garnkach. Do jednego dodajemy budyń waniliowy, a do drugiego budyń czekoladowy i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki aż zgęstnieje.
  • 4. 1 warstwę herbatników układamy na blaszce 24x36 cm. Wylewamy ostudzoną masę czekoladową, wygładzamy. Następnie wylewamy masę waniliową, znów wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
  • 5. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować