Jest to moja wersja napoleonki bez pieczenia. Bardzo lubię to ciasto za to, że szybko się je przygotowuje, jest tanie, proste i nie wymaga pieczenia. Zawsze smakuje gościom i domownikom.
Budyniowy duet bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.5 szklanek mleka, masło, cukier, cukier wanilinowy doprowadzamy w garnku do wrzenia.
2.Żółtka, mąkę i 2 szklanki mleka dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy powoli do wrzącej w garnku masy, ciągle mieszając.
3.Połowę masy odlewamy do drugiego garnka. Zagotowujemy masy w obu garnkach. Do jednego dodajemy budyń waniliowy, a do drugiego budyń czekoladowy i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki aż zgęstnieje.
4.1 warstwę herbatników układamy na blaszce 24x36 cm. Wylewamy ostudzoną masę czekoladową, wygładzamy. Następnie wylewamy masę waniliową, znów wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Komentarze