Kokosowa napoleonka bez pieczenia

4.51 (150 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie zawsze mamy czas na pieczenie ciasta więc możemy przygotować taka napoleonkę bez pieczenia na herbatnikach. krem z dodatkiem wiórek kokosowych jest bardzo smaczny i ma fajną lekką konsystencję. Idealne ciasto do popołudniowej małej czarnej.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 litr mleka
    200 gram wiórek kokosowych
    200 gram masła
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4-5 op. herbatników
    Dodatkowo:
    Polewa kakaowa
    Wiórki kokosowe do posypania wierchu
    Forma 23x23 cm.
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Kokosowa napoleonka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy wykładamy herbatnikami. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy w rondlu z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z mlekiem i gotujemy budyń, gorący wylewamy na ułożone herbatniki. Na wierzch układamy warstwę herbatników, lekko dociskamy, pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować