Budyniowe z galaretką

4.5 (179 ocen)

Lekko słodkie i delikatne,świetne na deser do popołudniowej kawy :)

Składniki:

  • Ciasto/Spód:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g.masła
    2 żółtka
    Warstwa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    1l. mleka
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    Wierzch:
    2 galaretki poziomkowe
    500ml. wrzątku

    Tortownica 22cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Budynie

Budyniowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski,wyrobić dokładnie rękoma.
    Wyłożyć je na spód tortownicy lub nie dużej blaszki,piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180st. przez ok.30 min.
    Wyjąć z piekarnika ,zostawić do ostudzenia.
  • 2. Warstwa budyniowa: Budynie przygotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem masła oraz cukru.
    Przelać na ciasto,trzymając je dalej w tortownicy/blaszce.
    Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Wierzch:Galaretki dokładnie rozpuścić w 500ml. wrzątku ,odstawić do lodówki by lekko stężała.
    Tężejącą galaretkę przelać na zimny budy.
    Ciasto odstawić do lodówki ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować