Ciasto łaciate z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne: jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej.
2.Ciasto jasne: białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać mąkę, ocet oraz olej.
3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układać na przemian ciasto ciemne i jasne. Następnie wymieszać delikatnie widelcem. Piec 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4.Brzoskwinie osączyć. Syrop zagotować z cukrem. W 3/4 szkl. wody rozmieszać budynie oraz żółtka. Budynie wlać na gotujący syrop. Zagotować i wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
5.Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wody. Wystudzić. Brzoskwinie pokroić w paski.
Komentarze