Pyszne i zdrowe ciasto, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód
100g ciastek o smaku waniliowym najlepiej bez cukru
2 łyżki masła
➡️Składniki na masę budyniową
2 budynie waniliowe bez cukru
600ml mleka
3 łyżki żelatyny napęczniałej w 4 łyżkach letniej wody
6 łyżek erytrytolu lub innego słodzidła
➡️Dodatkowo:
60g gorzkiej czekolady
Kilka ciasteczek pokruszonych do dekoracji
Budyniowe fit ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie wyłożyć nimi dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki dokładnie wszystko dociskając. Odstawić na 30 min do lodówki.
2.Z 600ml zimnego mleka odlać 100ml, wsypać do niego budyń oraz erytrytol i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać wymieszany z erytrytolem i mlekiem budyń ciągle mieszając około 0,5min. Na sam koniec dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do momentu dokładnego rozpuszczenia się.
3.Tak przygotowaną masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki na 3h (pamiętając, że ciasto przed włożeniem do lodówki musi być wystudzone). Na sam koniec udekorować boki ciasta rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego ♥
Komentarze