Ciasto karmelowo budyniowe bez pieczenia

4.5 (201 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest połączeniem bardzo słodkiego karmelu, aksamitnej masy budyniowej i delikatnej, rozpływającej się w ustach bitej śmietany. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej
    500ml śmietany 30%
    25dag serka mascarpone
    2 budynie o smaku waniliowym z cukrem
    750ml mleka
    20dag masła
    1 torebka cukru waniliowego
    Herbatniki (około 3 paczki)
    0,5 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto karmelowo budyniowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać szklankę mleka, dosypać 2 torebki budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać rozmieszany proszek. Gotować, gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kostkę masła. Mieszać do momentu, aż masło się rozpuści a masa zrobi gładka.
    Formę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Posmarować je masą kajmakową i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę budyniową. Równomiernie ją rozsmarować i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
    Śmietankę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do niej serek mascarpone, ciągle ubijając. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą, gotowe ciasto przed podanie schładzać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować