Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest połączeniem bardzo słodkiego karmelu, aksamitnej masy budyniowej i delikatnej, rozpływającej się w ustach bitej śmietany. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.
Ciasto karmelowo budyniowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlać szklankę mleka, dosypać 2 torebki budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać rozmieszany proszek. Gotować, gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kostkę masła. Mieszać do momentu, aż masło się rozpuści a masa zrobi gładka.
Formę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Posmarować je masą kajmakową i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę budyniową. Równomiernie ją rozsmarować i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Śmietankę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do niej serek mascarpone, ciągle ubijając. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą, gotowe ciasto przed podanie schładzać w lodówce.
Komentarze