Budyń z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

  • 25 min

Taki deser jest wspaniałym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowuje się go bardzo szybko. Nie przepadam za budyniem, ale w tej wersji z owocami bardzo mi smakował. Polecam przepis na podwieczorek.

  • 25 min

Składniki:

  • Budyń:
    1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
    cukier do smaku
    2 szklanki mleka

    Frużelina:
    2 szklanki wiśni
    3 łyżki cukru brązowego
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    4 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczony budyń i chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
  • 2. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Do kubka odlewamy powstały sok i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, wlewamy sok z mąką i zagotowujemy dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).
  • 3. Do wysokich szklanek nakładamy na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
  • 4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować