Budyń waniliowy z gruszką

0 (0 ocen)

  • 15 min

yszny, kremowy budyń z intensywnie wyczuwalną wanilią królował dzisiaj u mnie na kolację. Delikatny jak chmurka, po prostu rozpływał się w ustach. Dodatek gruszek i bazylii nadał mu świeżości.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru brązowego
    1/2 laski wanilii
    2 szkl mleka
    1 łyżka masła
    bazylia

    2 gruszki
    1 łyżka masła
    kawałek cynamonu
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem waniliowy

Budyń waniliowy z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 1,5 szkl mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii stawiamy na ogniu. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy ok 20 sekund.

    2. Gruszki przekrawamy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, ścieramy do niego kawałek cynamonu i wrzucamy pokrojoną gruszkę. Całość podsmażamy ok 10 minut. 2 minuty przed zakończeniem dolewamy odrobinę soku z cytryny.

    3. Gotowy budyń podajemy z gruszkami z sosem i listkiem bazylii.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/budyn-waniliowy-z-gruszka.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować