domowy budyń waniliowy

4.48 (204 ocen)

  • 50 min

kiedyś ciężko było kupić gotowy w torebce ale zawsze można było zrobić samemu. ten robię na deser do jedzenia jak i do mas :)

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 litra mleka,
    laska wanilii lub cukier waniliowy,
    3 żółtka,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka mąki pszennej,
    2 łyżki cukru.

    sezonowe owoce na sos: maliny, truskawki, jagody, wiśnie itp
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy budyń waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mleko gotujące 1. mleko( z pół litra odlać pół szklanki) z cukrem i wanilią zagotować. na gotujące mleko wlać masę budyniową(opisana w kroku 2) i intensywnie mieszać przez około 1 min aż do zgęstnienia.
  • image-1b0ha2f 2. masa budyniowa surowa:odlej pół szklanki mleka, dołóż żółtka i obie mąki i zmiksuj mikserem lub blenderem na jednolitą masę budyniową bez grudek.
  • gorący budyń 3. gorący budyń gotowy do przelania w mniejsze naczynia
  • sos malinowy 4. zblendowany sos malinowy

Porady

dobrze rozmieszaj mąki żeby nie było kluchów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować