Budyń waniliowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowy budyń to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa, maliny bardzo dobrze pasują do takiego deseru.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Budyń:
    500 ml mleka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    kilka kropli aromatu waniliowego (najlepiej zastąpić go 1/2 laski wanilii)

    Sos malinowy:
    100 g malin
    25 g cukru

    Dodatkowo:
    ok. 100 g malin
    rurki waflowe
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń waniliowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko dobrze mieszamy z cukrem, skrobią ziemniaczaną, żółtkami i aromatem. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy do czasu, aż budyń zgęstnieje.

    Połowę budyniu rozkładamy do czterech naczyń, na nim układamy maliny (4 pozostawiamy do dekoracji), na maliny wykładamy resztę budyniu.

    Maliny na sos zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż się rozgotują i utworzą dość gęsty sos. Polewamy nim wierzch budyniu.

    Dekorujemy pozostałymi malinami, rurkami waflowymi i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować