Bucatini z pulpecikami i sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kurki można dostać już przez cały rok (mrożone) dlatego na moim stole pojawił się sos kurkowy tym razem w towarzystwie delikatnych pulpecików i makaronu, polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • Pulpety:
    250 gram mięsa mielonego wieprzowego
    250 gram mięsa mielonego wołowego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki mleka
    2 łyżki tartego parmezanu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Sos kurkowy
    300-400 gram kurek
    2 łyżki masła
    1 cebula
    ½ łyżeczki curry
    ½ łyżeczki miodu
    300 ml śmietany 30%
    ½ szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    Sól, pieprz
    Makaron bucatini
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bucatini z pulpecikami i sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy w nie bułkę tartą i wlewamy mleko. Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę i starty na tarce parmezan – wszystko starannie wyrabiamy.

    Wyrobione mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz. Lekko wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i wyrabiamy w dłoniach w miarę równe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minut z każdej strony.

    Obsmażone pulpety przekładamy na talerzy i odstawiamy. Sos: W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulkę, lekko solimy i dusimy do miękkości (około 5 minut ). Do przesmażonej cebulki dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki (nie za drobne ) kurki – dusimy wszystko razem około 10-15 minut.

    Do przesmażonych kurek i cebuli wlewamy bulion i śmietanę kremówkę, dodajemy curry i miód – mieszamy. Dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Pokrywkę odkrywamy, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aby trochę odparował i zgęstniał.

    Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, nakładamy porcję na talerze i posypujemy posiekaną natką lub parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Makaron Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować