Ciasto Brzoskwinka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybciutkie barwne ciasto ,orzeźwiające soczyste i pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Na tortownicę 22 cm
    20 dag mąki
    7 1/2 dag margaryny lub masła
    1 jajko
    7 1/2 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietanki 18 %

    7 połówek brzoskwiń z puszki
    50 g żurawiny
    300 ml syropu z brzoskwiń
    3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto brzoskwinka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać rozmącone jajo z śmietaną.
    Ja na koniec dodaję pokrojoną zimną margarynę, łączę wszystko najpierw nożem potem wygniatam ręką.
    Odstawiamy do lodówki.
    Ciastem wykładamy tortownicę po boku robimy z ciasta niski rant.
    Nakłuwamy ciasto lekko posypujemy mąką ziemniaczaną wymieszaną z kaszą manną.
    Nakładamy połówki brzoskwiń a w wolne miejsca namoczoną w gorącej wodzie i wysuszoną żurawinę.
    Ja ciasto piekłam z prodiżu 35 minut.

    Galaretka
    Do szklanki wsypuję mąkę ziemniaczaną dolewam kilka łyżek syropu i mieszam.
    Resztę syropu wlewam do saganka dodaję cukier i sok z cytryny i gotuję.
    Do gotującego się syropu wlewamy zawiesinę z mąki i energicznie mieszamy.
    Gdy ciasto lekko ostygnie nakładamy na nie lekko tężejącą galaretkę.
    Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować