Ciasto brzoskwinka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać rozmącone jajo z śmietaną.
Ja na koniec dodaję pokrojoną zimną margarynę, łączę wszystko najpierw nożem potem wygniatam ręką.
Odstawiamy do lodówki.
Ciastem wykładamy tortownicę po boku robimy z ciasta niski rant.
Nakłuwamy ciasto lekko posypujemy mąką ziemniaczaną wymieszaną z kaszą manną.
Nakładamy połówki brzoskwiń a w wolne miejsca namoczoną w gorącej wodzie i wysuszoną żurawinę.
Ja ciasto piekłam z prodiżu 35 minut.
Galaretka
Do szklanki wsypuję mąkę ziemniaczaną dolewam kilka łyżek syropu i mieszam.
Resztę syropu wlewam do saganka dodaję cukier i sok z cytryny i gotuję.
Do gotującego się syropu wlewamy zawiesinę z mąki i energicznie mieszamy.
Gdy ciasto lekko ostygnie nakładamy na nie lekko tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki.
Komentarze