Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Sam biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił. Możemy je przygotowywać przez okrągły rok, bo używamy brzoskwiń z puszki.
3 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 2/3 szklanki cukru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 4 łyżki oleju,
• KREM BRZOSKWINIOWY:
• 600 g śmietany kremówki (36%),
• 600 g serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym,
• 1 galaretka brzoskwiniowa,
• 150-200 ml wody,
• DODATKOWO:
• ½ puszki brzoskwiń,
• 1 galaretka brzoskwiniowa,
• 400 ml wody
1.BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
KREM BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150-200ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Na biszkopcie rozsmarowujemy większą część kremu brzoskwiniowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta i smarujemy go resztą kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Wówczas na wierzch kremu wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie.
Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze