Brzoskwinka

4.5 (193 ocen)

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Sam biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił. Możemy je przygotowywać przez okrągły rok, bo używamy brzoskwiń z puszki.

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 4 łyżki oleju,
    • KREM BRZOSKWINIOWY:
    • 600 g śmietany kremówki (36%),
    • 600 g serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym,
    • 1 galaretka brzoskwiniowa,
    • 150-200 ml wody,
    • DODATKOWO:
    • ½ puszki brzoskwiń,
    • 1 galaretka brzoskwiniowa,
    • 400 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
    KREM BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150-200ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
    Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
    ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Na biszkopcie rozsmarowujemy większą część kremu brzoskwiniowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta i smarujemy go resztą kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
    Wówczas na wierzch kremu wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie.
    Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Galaretka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować