brzdąc - ciasto z czekoladowym kremem

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    6 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    3 łyżki zimnej wody
    na krem:
    litr śmietanki kremówki
    400 g czekolady deserowej
    łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Brzdąc - ciasto z czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jasna i puszysta przestać miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyścielonej papierem i piec w 175*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) a następnie przekroić na cztery blaty.
  • 2. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć a resztę wymieszać z czekoladą. Masę czekoladową podzielić na trzy części, przełożyć nią blaty biszkopta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną bitą śmietanę i posypać przez sitko kakao. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować